Leren is de kern van het bestaan.

De natuur bestaat bij gratie van het doorgeven van genetische informatie. Anders gezegd: informatie nodig om de voorbestaan van de soort te bewerkstelligen. Wanneer deze informatie tot resultaten heeft geleid in de omgeving waar het organisme zich bevindt. Dat proces van doorgeven van informatie is niets anders dan een leerproces. Wat werkt en wat niet. En dat wat geleerd is, hoeft niet herhaald te worden.

Kan je dan niet concluderen dat alles dus in de basis een leerproces is?

Maar waarom vinden wij het dan steeds moeilijker worden om te leren? Je ziet het overal om je heen, mensen die een enorme weerstand hebben tegen leren. Omdat je het nieuw geleerde moet laten passen in al wat je al weet? Omdat nieuwe inzichten aantonen dat je het in het verleden “verkeerd” gedaan had en dat toe moet geven? Waarom hebben fouten zo’n negatieve reputatie? Het is toch niet dat je tegen beter weten in hebt gehandeld?

Laten we fouten benaderen als kernmomenten en keerpunten. Dan zijn ze positief en bieden kansen.

Huib van Santen

Ik geloof dat innovatie in elke organisatie zelf te vinden is. Door de mensen te helpen anders naar hun werkzaamheden en functie te kijken kan je creativiteit ontsluiten. Dit geldt zowel voor innovatieve ideeën als het draagvlak binnen de organisatie om deze ideeën tot uitvoer te brengen. Volgens mij moet je op twee aspecten inzetten: motivatie en communicatie. Als je mensen gemotiveerd zijn en in staat zijn effectief samen te werken, gaan mooie dingen ontstaan. En voor de manager, om aansluiting te krijgen met je mensen, moet je ze begrijpen. Wat ze doen en waarom ze het doen. Het mooiste is als het waarom van je mensen ook het waarom van je organisatie is (en andersom). Mijn passie ligt bij de mensen, ze te helpen verder te komen, geluk te vinden en plezier te hebben. Om ze uit te dagen en te verlokken om verder te komen dan ze dachten ooit te kunnen komen. En dat is waar ik mij voor in wil zetten. Ik heb de ervaring en inhoud om op alle disciplines te kunnen schakelen, verbindingen te leggen die nog niet gelegd zijn en de vragen te stellen die tot nieuwe initiatieven leiden. Ik heb, nadat ik de top in mijn professie heb bereikt, geconstateerd dat ik mij wil richten op het verbeteren van de wereld. Bouwend vanuit mijn achtergrond en gericht op de kracht van mensen. Ook daarom ben ik als vrijwillige buurtbemiddelaar werkzaam.

Geef een reactie