Veranderingen en flexibiliteit.

Veranderingen en flexibiliteit.

Organisaties worden constant in beweging gebracht door de economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Om met jouw organisatie deze ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden zal jouw organisatie ingesteld moeten zijn op flexibiliteit en aanpasbaarheid. Dus pas je de structuur van de organisatie aan.

Maar de essentie van elke organisatie, dus de mensen, zijn niet zo makkelijk te veranderen. Zij hebben meestal geen behoefte aan verandering maar juist aan stabiliteit en voorspelbaarheid.

En zie daar jouw kernopgave. Het is makkelijk ideëen te hebben over hoe de organisatie te veranderen, maar het is een geheel andere opgave over hoe je je mensen mee krijgt. En zonder hen, gaat niets gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.